Алкохолът като лекарство

Виното е основа на 100 лекарства, но трябва да се взима в умерени дози.

Статии

Виното е основа на 100 лекарства, но трябва да се взима в умерени дози. Вижте, дори в древния йероглиф, обозначаващ „китайска медицина”, се съдържа йероглифа „йоу” 酉, който представлява древен уред за правене на ракия. Затова ние в Китай казваме, че медицината е свързана с виното - няма ли вино, няма и медицина.

В миналото в Китай хората са пиели ракия в много големи чаши, но тогавашната ракия е била доста по-различна от сегашната – ракия от ферментирал ориз, чиито градуси са били само два. Затова в известния класически роман „Шуей ху” като пише, че героят У Сун изпил 18 чаши ракия и преборил един тигър, да не мислим, че ако сега изпием толкова от някоя силна ракия, ще победим тигър. На две чаши ракия и вече ще сме паднали пияни...

Ли Шъджън (известен китайски лекар от ХVІІ в.) казва: „Алкохолът може да разсее патогенния студ, да изсуши влагата и отпуши застоя”. Значи, алкохолът си е полезен. В такъв случай, какво количество алкохол е добре да се взима? Ако е ракия – 10-20 г е достатъчно. И защо така? Защото при това количество ракия, алкохолът в кръвта е 0.02%, човек е с приповдигнат дух и леко радостно настроение. Обаче сега хората трудно устояват на това ниво. Съберат ли се на маса и хайде - изпиват чаша след чаша...

И така като си пийват, съдържанието на алкохол в кръвта достига 0.04% и хората изпадат в едно състояние, което можем да наречем „състояние на врабчетата”. Какво правят врабчетата? Повдигат си опашката и всичко им се вижда! В такова състояние хората започват като врабчетата да си разкриват тайните, да говорят неща, които не бива да казват и после съжаляват за това.

Продължавайки да пият, когато нивото на алкохол в кръвта достигне 0.08%, хората вече навлизат в „състоянието на лъвовете” - смятат, че са много силни и никой не може да се сравнява с тях, и тогава започват да се карат и да се бият с другите. (бел. ред. - в Закона за движение по пътищата в България са предвидени санкции за шофьорите с установена концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда, което отговаря на 0.05%)

Ако още продължават да пият, когато алкохолът в кръвта стигне 0.12%, това вече е една важен предел, едно състояние, при което човек после не помни какво е правил. Колкото повече се увеличава алкохолът в кръвта, толкова повече отслабва съзнанието. Тогава нисшият дух в човека напълно контролира висшия дух. Човек изпада в „състоянието на маймуните” ” – подскача и се закача насам-натам, поклаща се наляво и надясно.

В случай, че още продължават със следващата чашка, когато съдържанието на алкохол в кръвта достигне над 0.16%, хората навлизат в „състоянието на кучета и мечките” ” – действията им са напълно неуправляеми, а мисълта – напълно объркана.

Ето защо трябва да внимаваме колко пием. Според мен, ако трябва да се пие, то най-добре е да бъде съвсем символично – по 10-15 г, още преди да сме достигнали „състоянието на врабчетата”.В. „Здраве” (Дзиен кан шъ бао), 20.10.2008 г.

Реч на проф. Джао Лин, експерт по здравно образование към министерството на здравеопазването в Китай, произнесена в голямата зала на Народното събрание в Китай през м. октомври 2008 г.Превод: Ани Пешева, http://anipesheva.blogspot.com/

Редактор: Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй www.feng-shui-bg.com

Илюстрация: китайска поговорка /www.orientaloutpost.com/ превод от китайски: „Drink Up Today, Worry Tomorrow“

9