Винарите използват Фън Шуй

Рипарбела, Италия – Сгушена в хълмовете на Тоскана, една нова винарна използва античното китайско изкуство Фън Шуй, за да направи своето вино в хармония с природата и да подобри пазарното му присъствие.

Статии

„Изградихме избата по Фън Шуй, за да запазим връзката с природата - казва Солен Жено, която управлява лозето Чиароза заедно със съпруга си Доминик, при посещението ни в живописната област в централна Италия - Избата е построена на място с много силна енергия – по средата между върха на хълма и долината. Дори цветовете на сградата – червена отвън и жълта отвътре, са естествени – слънцето и земята.”

Чиароза се намира в долината Рипарбела в близост до Средиземно море и историческото пристанище Ливорно. Лозето е купено е през 2004 г. от датския бизнесмен Ерик Албада Джергелтсма, който притежава и две лозета във винарския регион Бордо, Франция. В своята маркетингова литература винарската компания говори за богатствата на майката-природа, които помагат на хората да произвеждат вино – „Вдъхновението във винарството идва от геобиологичната архитектура и ориенталското учение Фън Шуй.”

„Лозята са повече от 16 хектара и годишно от тях се правят около 70 000 бутилки, като над 70% отиват за износ. – казва Доминик Жено. – Това е младо лозе и още расте. Стараем се да правим естествено вино. Не използваме танин и ензими. Не използваме химикали и пестициди, работим ръчно, с естествени методи, а не механизирано. Искахме да направим вино, съответстващо на територията. Аз мисля, че това може да е бъдещето на независимите лозя, докато по-големите компании, които притежават стотици хектари, ще срещат трудности в реализацията.” Винарната е на три нива, с конвейер, който вкарва гроздето.

„В нашия случай Фън Шуй ни помага да се чувстваме добре в работна обстановка. Имаме големи пространства и обеми, както и достатъчно естествена светлина.” – продължава Доминик.

„Наистина, технически погледнато, големите прозорци не са много практични, защото през зимата през тях влиза студ, а през лятото – горещина, но светлината ни носи позитивна енергия” – допълва съпругата му.

в. „Чайна дейли” – 18.10.2010 г., Соня Греци – агенция Франс прес

Превод – Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

www.feng-shui.bg

9