06.11.2019

Клубна среща ’’Парти в градината‘‘ с вината на ВИ ‘‘Рупел‘‘

9.юли /вторник/, начало 18.30 ч., домакин: хотел-ресторант ‚‘Бялата къща‘‘, с вината на ВИ‘‘Рупел‘‘ и кетъринг „Бялата къща‘‘

Новини

Клубна среща  ’’Парти в градината‘‘ с вината на ВИ ‘‘Рупел‘‘

9.юли  /вторник/

Начало 18.30 ч.

Домакин хотел- ресторант ‚‘Бялата къща‘‘

С вината на ВИ‘‘Рупел‘‘ и кетъринг „Бялата къща‘‘

Лозовите масиви на винарна “Рупел” са разположени в най-югозападните части на България по склоновете на местността „Дурльовица” в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево /Санданско-Петричка котловина/.

Началото на възникване на селата Хърсово и Долно Спанчево е от 10 век. Още по това време в землището на селата се отглеждат към 1200 декара лозя – предимно памид и широка мелнишка лоза, а виното, добивано от тях, от хилядолетия разнася славата на региона по света. Тук са идвали търговци още преди 13 век от Дубровник. Известността на виното стигнала и до видния политик Уинстън Чърчил, който също си поръчвал от този местен винен еликсир.

През 1913 година по време на Междусъюзническата война селата в района са завзети от гръцката армия и много къщи са опожарени, а една голяма част от лозята – изоставени.

По това време се появява и „вносна” болест по лозята, т.н. филоксера причинена от биологически вредители.

Но традиционното за района отглеждане на грозде се съхранява през годините!

Днес, носейки топлината на земята в душите си и вкуса на виното в сърцето си, постигнахме окрупняване земята на дедите си и възстановяване на лозовите масиви. Лозята се засаждат през 2006 г. Посадъчният материал пристига селектиран от френската пипенерия «ГИОН» и «ТРОАНТ» Италия.

Лозарството и винарството са традиционни за региона, а съвременните проучвания показват, че тероарът на региона е уникален за България и е подходящ за отглеждане предимно на червени сортове грозде. Лозовият масив е защитен от всички страни с планински възвишения – Пирин, Беласица, Малешево и Огражден.
Мекият и сух климат, близостта на Бяло море осигуряват идеални условия за отглеждане на грозде.

„При гроздето и виното почвите и климатът решават ако не всичко, то почти всичко! Останалото е въпрос на труд и познания!”

Направени проучвания на тероара и изследванията на почвите определиха мястото на лозовите масиви в землищата на с. Долно Спанчево в община Петрич, на 2 км. от границата с Гърция. Климатът е изключително подходящ: сухо и горещо лято, продължителна и влажна есен, изключително рядко задържане на снежна покривка, плодородни почви, формирани от речни наноси и примесени с вулканични отлагания от изгасналия в региона вулкан „Кожух“. Наличието на бигур в почвите, който задържа влагата и беломорския вятър, пронизващ се през Рупелския прелом, подсигуряват благоприятна среда за развиване на лозовите насаждения дори и в най-горещите летни месеци. Така тероарните особености, в съчетание с красотата на заобикалящите ни планини Беласица, Пирин, Огражден, Али Ботуш, полегати хълмове, долини и неповторимите очертания  на Рупелския пролом, станаха предпоставка за изграждане на лозята и избата в с. Долно Спанчево.

Rusalii Tamianka/ Русалии Тамянка/ 2018

Rusalii Rose Anita /Русалии Розе Анита/ 2018- сортове Санджовезе и Небиоло

Rusalii Black Rose / Русалии Блек Розе/ 2018- сортове Мерло и Марселан

Spancha Nebbiolo&Sangiovese / Спанча Небиоло и Санджовезе/ 2016

Gramatik Melnik 55 /Граматик Мелник 55/ 2015 - Златен медал от Concours Mondial Bruxelles 2019

Gramatik Ekzarh / Граматик Екзарх/ 2015 - Мелник 55, Каберне Совиньон, Мерло и Марселан , сребърен медал Decanter 2019

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕЗЕРВАЦИЯ на адрес office@bgsommelier.com /местата са седящи